Tiden som trainee bara springer iväg och vi har redan avverkat fyra moduler. Den senaste modulen, den fjärde i ordningen, avhandlade kommunikation, retorik och presentation.
Förberedelser
I god tid innan modulen fick vi i uppgift att se på tre olika tal. Vi skulle analysera vad vi gillade med talen och sedan skriva ner några insikter att dela med de andra traineerna.
Jag valde tre TEDx Talks inom olika kategorier; en yrkesrelaterad, en med fokus på hälsa och livsstil och en mer fakta/forskningsrelaterad.
Emily D. Baker – ”What happens when you achieve everything you thought would make life fulfilling, but didn’t? Emily Baker explores how three words can change your life and set you free. ”
Elin Kjos – ”Since two years ago, she lives with the diagnosis of an incurable lung cancer and wants to inspire others to dare others to live life to its fullest everyday – regardless of diagnoses or challenges in life.”
Tali Sharot – ”What does make us change our actions? Tali Sharot reveals three ingredients to doing what’s good for yourself.”
Alla tre var väldigt bra, intressanta och sevärda, men den sistnämnda var otroligt inspirerande. Den tror jag precis alla kan få med sig nått ifrån. Men vilka var mina insikter? Ja det återkommer jag till längre ner i texten i mina avslutande ord. Marina Tallberg – ”How to make a reader read an entire text” . TEDx Talk’et som aldrig blev av (eller efterfrågades).
Dag 1.
Första dagen bjöd på retorikens historia samt dess byggstenar. De modeller och verktyg som presenterades nu skulle sedan ligga till grund för den presentation vi skulle hålla parvis inför gruppen dagen därpå. När den teoretiska grunden hade lagts var det dags för mindre övningar/utmaningar i mindre grupper. Jag talar nog för de flesta när jag säger att det var otroligt obekvämt och stelt. En övning gick ut på att tala tystare än man normalt sett brukar för att sedan tala högre. Fruktansvärd övning, haha. En annan övning gick ut på att tillsammans med tonläge använda gester för att framhäva det man sa. Betydligt bekvämare än att experimentera med tonläget i min mening.
I slutet av dagen fick vi en timme till att förbereda morgondagens presentation. Vi skulle välja ett enkelt ämne, t.ex. en presentation för en nyanställd på ett företag. Fokus skulle vara på själva presentationen och vi skulle använda oss av de verktyg och modeller vi lärt oss under dagen samt försöka utmana oss själva. Jag och min ”lagkompis” Linnea kom snabbt överens om att vi skulle presentera utan någon Power Point eller liknande, eftersom det lätt blir en snuttefilt under en presentation. Vi ville utmana oss att hålla den 10 minuter långa presentationen med endast några stödord på ett bord bredvid oss.
Dömle herrgård bjöd som vanligt på vackra miljöer och nu i vinterskrud med strålande sol. Perfekt för att rensa huvudet mellan övningarna.
Under den timme vi fick att förbereda nästkommande dags presentation på satte vi oss, jag och Linnea, mot en solvägg och tankade energi och spånade idéer.
Dag 2.
Härliga Lena Lid Falkman underhöll oss båda dagarna och blandade teori och kunskap med praktiska övningar. Lena är forskare på Handelshögskolan i Stockholm och har specialiserat sig på ledarskap, kommunikation och organisationsfrågor. Otroligt kompetent och inspirerande föreläsare!
Hela förmiddagen gick till presentationerna. Varje duo fick 10 minuter som följdes av självreflektion och positiv kritik samt förbättringsförslag från åskådarna/övriga gruppen. Det här var ett otroligt lärorikt moment. Att först få verktygen, sen prova på, följt av konstruktiv kritik. Lika mycket som man lärde sig av sitt eget framförande lärde man sig också av de andras.
Jag tycker att vår presentation gick väldigt bra. Jag och Linnea hade väldigt bra kemi och våra berättelser kompletterade varandra så att det blev en helt okej presentation innehållsmässigt. Vi höll oss bra till berättelsen uppbyggnad med inledning, bakgrund, syfte, uppdelning och avslut. Dock fick vi till oss efteråt att vi tappade den röda tråden lite under presentationens gång, vilket vi både förstod och höll med om.
Som vanligt när vi ses på dessa modulerna så blir det många härliga mat- och fikastunder. Ofta fortsätter tankar och funderingar från föreläsningarna/övningarna men det blir såklart mycket snack om annat också. Det här är ju som sagt vår fjärde träff och vi har börjat känna varandra lite bättre vilket såklart leder till mer utsvävande och djupare samtal. Så härligt!
Vad tar jag med mig?
Vi börjar med insikterna från förberedelserna inför modulen. De främsta insikterna jag tog med mig från de tre TEDx Talk’sen jag såg var:
- Prata lugnt och var inte rädd för tystnad. Ge publiken en kort stund att smälta och reflektera över det du precis berättat.
- Låt din personlighet skina igenom. Var dig själv! Det gör att det känns äkta och trovärdigt.
- Komplettera din presentation med utvalda bilder, citat eller liknande som kan förstärka viktiga delar av berättelsen.
När jag tänker tillbaka på min presentation så kan jag någorlunda bocka av ”tystnad för reflektion”. Några tystnader klämde jag in. Min personlighet lyste definitivt igenom, haha. Så till den grad att Lena sa att ”det syns att du älskade det här”. Vilket jag absolut inte gjorde. Men alltid i obekväma situationer så tänker jag ”Fake it ’til you make it” och ”ingen lyssnar egentligen”. Det funkar alltsomoftast. Den sista punkten är svår att bedöma själv men vi fick kritiken efteråt att det var lätt att känns igen sig i någon av våra berättelser. Så en liten bock på den punkten också.
Vad jag tar med mig från hela den här modulen kring kommunikation, är utöver de punkter listade ovan att; ingen ser hur nervös man är. Vi visste innan presentationerna vilka som mådde fysiskt dåligt av att prata inför en grupp, och det märktes inte alls! Så häftigt att se hur någon kan vara så lugn på ytan men är som en översvämmad julmust inombords.
Jag blev också under modulen påmind om hur viktigt det är att öva på att hålla presentationer. För det är ju faktiskt så att ju mer man gör det desto mer bekväm blir man.
Med dom orden tackar jag för mig. Kul att ni läste ändå hit!